onsdag 29 februari 2012

Tunika

Detta är en tunika åt mig. Mönstret är från "Joka tyypin kaavakirja", en bra bok där det finns grundmönster och man får sen själv vidareutveckla dem. Ursprunget är från en t-skjorta som de ändrat om och lagt till en krage. Tyget är från Härmä, lite sammetsaktigt och lite stretchigt. Fick dock sy in den i fållen, den var alltför tältaktig. Men efter det är jag riktigt nöjd. Passar bra med en polo eller långärmad t-tröja under.
På denna bild syns kragen lite bättre.

tisdag 28 februari 2012

do-redo av nästan nytt

Detta är kanske det nyaste plaagg som jag redoat. Ursprungliga pyjamasen hittar man här.Tyget var inte av det hållbaraste slaget. Efter ett tag nöttes det hål på hälen och foten och den hamnade i reparera-högen. Rensade reparea-högen lite i helgen och hittade pyjamasen. Nya fötter på pyjamasen tyckte jag var lite väl mycket arbete, lat som jag var, men nya resår blev det istället. Kanske inte världens matchande resår, men helt funktionellt. Så nu går det att använda pyjamasen ett tag till.

söndag 26 februari 2012

lapptäcke/filt

Blev inspirerad av alla fina lapptäcken som man ser på bloggar, de ser lätta ut att göra. Tänkte alltså göra ett åt systerdotter, som då ännu låg i magen. Bomullstyg har jag i massor, tycker bättre att sy i trikå, så material fanns det. Utklippningen och ihopsömnaden av lapparna gick bra, men sen... Att få baksidan ihopsydd med lappsidan, suck... Eller det var väl inte själva ihopsömnaden som var svår, utan att det inte skulle bli buckligt. Efter diverse sprättningar fick jag ihop sidorna. Då återstod kantningen. Hade först funderat på att vändsy, men valde då istället kantband. Voi suck och stön, innan täcket var färdigt... Nu fick sprätten jobba också, då jag sydde ihop snett. Till sist blev det färdigt, men kan ta en stund innan jag syr nästa. Ett misstag kan ha varit att baksidan är av fleece. Som bekant är ju fleece lite töjbart, så det kan var den största orsaken till att det tog länge att sy.
På denna bild synd det hur kanten drar sig, men det var inte därför som jag tog med denna bild. För attt lapptäcket skulle få det lilla extra har vissa av lapparna struktur. Det ljusblå är någon sorts fleece och är mjuk och go.
Här närbild på några av lapparna. Högst uppifrån till vänster är tygerna från Ikea, röd bomull från Härmä, blått från Härmä, grönblommig från gardin, gul bomull från loppis och blåmönstrad från auktion.
Här är slutresultatet, ett projekt som jag tyckte var jobbigare än jag kunnat ana...