tisdag 16 augusti 2011

kronmössa

Fast jag sytt en massa mössor åt pojken, så tycks de antingen försvinna eller bli för små. Ville prova ett nytt mönster och hittade kronmössan. AnkiMade har en bra tutorial, tror nog inte jag skulle få till det själv. Mössan är fodrad, fick tänka lite och sprätta för att få den vändsydd, men det lyckades. Nästa kronmössa ska få "vanligt" foder, urklippt som vanligt, utan kronor. Tyckte det var svårt att få kronorna i fodret att passa med yttertyget. Tyget är velour som jag fyndade på Juthbackamarknaden ifjol, har nån meter av det ännu.

måndag 15 augusti 2011

Ugglor

Första tröjan med raglanärm. Vet ej varför jag inte sytt raglanärm förr, det var ju inte svårt! Mönstret är från Ottobre, men Ottobres sybeskrivningar?... Suck, säger jag. Inte första gången jag funderat och sen gjort efter eget huvud. Kanske man borde ha den finska tidningen eller så är det bara jag som inte kan läsa beskrivningar. Men jag skulle änd säga att den blev som den skulle. Tyget är från Ohlssons tyger, jag och en kompis var till Stockholm i sommar och jag släpade henne med till Ohlssons... Detta tyg + gult aptyg och randig velour hamnade i resväskan. Det kommer att bli en till av samma uggletyg till pojkens kusin, men nån storlek större. Mudden är från tyglagret.

söndag 14 augusti 2011

Sommarhattar



Nu när det börjar bli lite svalare hågsar denna mamma att barnet behöver solhatt... Framgången med att sy solhatt har strandat på att hitta ett mönster jag gillat. Jag har provat rita ett eget, men det hamnaade i provbitslådan efter att brettet på solhatten blev ovalt i stället för runt... Jag gav till sist upp för att hitta det "perfekta" mönstret och bestämde mig för ett Ottobre-mönster som var gratis på deras hemsida.
Det började inte så bra eftersom jag klippte för många brett-delar och sydde ihop fel, fast jag tyckte att jag noggrannt läste instruktionerna.Nå, efter lite irritation och sprättande, sydde jag ihop solhatten och provade på sonen. Jag gillade den, så jag hittade ett favoritmönster ialla fall.
Eftersom jag hade utklippt brätten till en solhatt till, klippte jag ut "tårtbitarna " också och sydde ihop. Det blev en solhatt till mig,lite mor och son-matchning. =)Vi premiäranvände dem på sommarens första auktion och det var där jag märkte att det behövs band på pojkens hatt. Tyget är ett madrass-överdrag som jag fick av min mamma. Madrassöverdraget har funnits på våra madrasser då vi var små och min syster kände genast igen tyget då hon såg hattarna.

tisdag 9 augusti 2011

sommarskjortor

Dessa har varit i användning på dagis, då det var sommarvärme. Djurtyget är ett barnpåslakan som jag hittade på loppis. Det var slitet i kanterna, men en skjorta till går det nog att få av det. Eftersom tget är icke-töjbart, fick jag fundera lite hur jag skulle göra halsringningen. Som tur finns det bloggar där man får oersättliga tips. Det blev ett sprund med Kinoko. Det finns ju några varianter, men denna passade till mina skortor och verkade inte så svår att göra heller. Jag förlängde kantbanden till knytband.


Den rutiga är re-do av en herrskjorta. Jag köpte den på loppis, för att göra ett nattlinne av den åt mig själv. Men det lämna på idéstadiet och istället blev det skjorta åt pojken. Jag använde knapplisten framme. Bakstycket och ärmarna är från skjortans bakstycke. Sydde igen knapplisten nerifrån och lämna 10 cm uppifrån, så att skjortan går att dra över huvudet. Ingen av oss har tålamodet att knäppa knappar... Knapparna fick ändå lämna som dekoration, endast den översta används. Kantade med samma tyg. Och jag måste säga, jag är nöjd!

Gärna skulle jag göra mer re-do, inte bara av gamla tyger, utan också av kläder.
Mönstret är Meedom 2, storlek 80. Halsringningen är samma på bak- och framstycket, annars blev det alltför urringat (minns det till nästa gång). Lade till lite på längden för att den inte ska åka upp i ryggen.
Synd att det nu börjar bli dags för varmare kläder, men kanske de kommer i lite mera användning senare i vinter, med t-skjorta under.