torsdag 28 april 2011

gemensam re-do






Min mamma är utbildad sömmerska och det är därifrån jag fått mitt intresse att sy. Min mamma är ännu ivrigare än jag att hamstra tyg...=) Äpplet faller inte långt från trädet...När jag var dit med pojken hade hon gjort om en tröja till ett par byxor åt pojken. Hon hade ingen passlig resår, så det blev gemensam re-do av dem. Jag tog hem dem och sydde i blå resår. Tyget är tunt frotte med stretch. de vita och röda ränderna tycker jag passade bra till byxbenen. Jag antar att ärmearna på tröjan blev till byxben, fast det går inte ihop med märket uppe i byxlinningen?Nåja, fina byxor blev det av en gammal tröja. Äkta re-do!!

lördag 23 april 2011

mössor i massor













Eller kanke inte mössor i massor, men många iallafall då man tänker på att alla ska stanna här...

Dessa mössor blev gjorda så länge pojken var hos fammo och faffa en stund. Mönstret till de runda är från Kokalal och den med öron från Kukikkaat kuosit. Några fick band, för pojken gillar inte alltid att ha mössa på sig. Jag gillar den med öron, sydde en åt mig själv också. Det är den blå med gult foder. Den blev sydd i ganska tjocka tyg, så det är lite för varm nu. Pojkens mössor är sydda i velour på utsidan och fodren är diverse trikåtyger som jag hittade i skåpet. Jag är lite stolt över mig själv då jag lyckades minnas att lägga band i dem på samma gång som jag sydde ihop dem. Det blev mycket snyggare än att montera band i dem i efterhand.




Mössor är roliga att sy. Man behöver inte mycket tyg och får på så vis uppsytt resttyger. De är lätta att sy och så kan man få dem att se olika ut med olika detaljer. Nästa projekt är att göra applikationer på mössor. Till dessa hann jag inte med nån applikation eftersom pojken inte hade nån vårmössa och jag inte hade mycket tid att fundera ut applikation.

torsdag 21 april 2011

små saker



Mitt stackars bibliotekskort får utstå mycket. Det är i användning varje vecka och förut blev det förvarat i jackfickan för att jag skulle veta var det fanns. I vintras i 30-graders kylan sade det upp kontraktet. Det sprack i två delar. Den snälla bibliotekarien tejpade ihop det med genomskinlig plast som första hjälp, men det funkade inte lika bra som förr. Jag köpte ett nytt för 3 € och lovade ta bättre hand om det. Förståss hamnade det i jackfickan igen och för nån vecka sedan fick det nya kortet lite böjning i sig... Förståss hade jag inte tagit bättre hand om det än tidigare, fast jag lovat... En hel plånbok för ett ynka litet bibliotekskort lät lite för mycket, så jag funderade ut ett fodral.

Jag klippte ut en fyrkant som jag stadgade med limtyg av den stadigare sorten. Sydde ihop så jag fyrdubbelt tyg och vips så fick mitt kära bibliotekskort ett fodral. Kanske det nu skulle hålla lite längre? Och så har jag faktiskt börjat ett skötsammare liv. Jag har en skild biblioteksryggsäck där mitt bibliotekskort får vara ifred i ett eget fack, med fodralet på förståss!

tisdag 12 april 2011

vårmössor


För att få bort det översta inlägget som alltför mycket påminner om vintern, ska jag blogga ltie om vårmössor. Denna gången åt mig själv. På morgonen när jag far till jobb är det fortfarande kallt , men vill man fara ut på lunch känns vintermössa lite för varmt. Därför sydde jag två vårmössor åt mig, i stil med svarta kappan som jag för det mesta har till jobbet. Använde mig av ett välkänt mönster ,Kokalals mönster, som jag tycker om. De lycades sådär, är inte helt nöjd. Förståss var det inte mönstret det var fel på utan sömmerskan... =) Den första är halvt re-do. Yttre sidan är av en slaktad tröja från loppis, fodret från mammas gömmor. Den andra är fleece med trikåfoder. Den vita skulle gärna vara en annan färg och den bruna blev för varm och liten. Så nästa helg ska jag försöka hitta lämpligare tyg till vårmössor från tygförrådet.